Úvodné kolo SP vo vodnom slalome Beňušovi vyšlo, skončil druhý

22.06.2013 Celý región

Cardiff 22. júna (TASR) - Úvodné kolo Svetového pohára slalomárov na divokej vode malo v sobotu na programe finálové jazdy v C1 mužov, žien a v K1 mužov, kvalifikáciami a semifinálovým kolom vstúpili do pretekov aj zostávajúce kategórie K1 žien a C2. Slovenskou historickou štatistikou pohol Matej Beňuš, skončil druhý a otvoril tak 201. umiestením slovenského reprezentanta na stupňoch v SP tretiu stovku pódiových úspechov.

O medailové umiestenia v sobotu bojovali dve slovenské lode, singlisti Matej Beňuš a Katarína Macová. Najmä Matej Beňuš už predtým naznačoval, že bude patriť medzi najvážnejších uchádzačov na víťazstvo. Bez úradujúceho svetového šampióna Francúza Gargauda Chanuta i obhajcu pohárového prvenstva Alexandra Slafkovského, ktorí zo semifinále nepostúpili, sa medzi 24 bránkami vo finále nie všetkým darilo, napr. Nemec Benzien vynechal bránku, jeho krajan Anton dokonca dve.

Na pokraji 50-sekundovej penalizácie na 11. protiprúdnej bránke sa ocitol aj nedávno bronzový na ME v Krakove Beňuš, ktorý musel čakať na svoju finálovú jazdu neplánovite dlho po tom, čo na vyše polhodinu presne pred jeho štartom preteky po 'štrajkovaní' hnacieho mechanizmu prerušili. Najskôr Matejovi vo výsledkoch päťdesiatku signalizovali, veľmi rýchlo však zmazali a obsadil 2. miesto, len tri stotiny za víťazným Čechom Ježekom. Vo svojej kariére si v SP zrovnal bilanciu na 1-1-1.

"Tá signalizovaná päťdesiatka bola nepochopiteľná, bol to úplne čistý prejazd, pozerali sme video, a vôbec nechápem, ako mohol rozhodca takto zareagovať," povedal Matej Beňuš. "Rýchlo však prišli na omyl a chybu napravili. Za prvým miestom som veľmi nezaostal, čo ma netrápi, dlho som bol na štarte, drkotal od zimy zubami a už na ôsmej bránke úplne vytuhol. Pred mojou jazdou sa preteky prerušili, v kanáli výrazne poklesla voda, museli nahadzovať ručným spôsobom klapky, aby ju tak nahnali do kanála."

Singlistka Katarína Macová zajazdila finále štandardne, s nevydareným záverom, keď k dvom trestným sekundám si pripísala ďalšie štyri na predposlednej a poslednej bránke. Skončila šiesta, s čistou jazdou by sa mohla posunúť na tretiu priečku.

Finálové výsledky

C1 muži: 1. Stanislav Ježek 93,95 (2), 2. Matej Beňuš (SR) 93,98 (0), 3. Michal Jáně (ČR) 94,51 (0)

C1 ženy: 1. Kimberley Woodsová (V. Brit.) 112,57 (2), 2. Jessica Foxová (Austr.) 114,71 (2), 3. Mallory Franklinová (V. Brit.) 117,76 (4), ...6. Katarína Macová (SR) 131,35 (6)
 

Vyberte región